Canicross

Honden Sporten

Hier kan je meer informtie vinden over de verschillende honden sporten die wij beoefenen:

Canicross

 

Na een paar keer meegedaan te hebben aan de dogsurvival en af en toe een canicrosswedstrijd te hebben gelopen hebben wij binnen de Floaters besloten een canicross afdeling op te richten. De naam van ons nieuwe crossteam? De Crossfloaters.  Met een groepje liefhebbers gaan wij op doordeweekse avonden, of in het weekend,  hardlopen met de honden. Ook doen wij af en toe mee aan wedstrijden. Aan de laatste dogsurvival, in september van dit jaar, hebben wij meegedaan met 12 Floaters!

Hoe gaat canicross in zijn werk?
Bij canicross is het de bedoeling om samen met je hond te gaan hardlopen.
Je loopt met je hond in wedstrijdverband, een bepaalde afstand over een onverhard parkoers. (gras, bospaden, weilanden) Door middel van een heupgordel, een flexibele lijn en een harnas ben je verbonden met je hond. Je start tijdens een wedstrijd met tussenpozen van 30 seconden zodat je elkaar niet in de weg loopt bij de start. Je kan bij zo’n wedstrijd uit meerdere afstanden kiezen. Voor kinderen is er ook nog een speciale afstand. Als je wat meer geoefend raakt merk je dat je harder loopt als je hond voor je uit gaat lopen en je voort gaat trekken. Vandaar de flexibele lijn en het harnas voor de hond.
In Nederland is er een zogeheten canicross circuit met ongeveer 10 wedstrijden per jaar door het gehele land. De website hiervan is www.canicrossnederland.nl.

Met de Crossfloaters is het de bedoeling om aan enkele van deze wedstrijden mee te doen maar vooral om gezellig samen met de honden te gaan sporten.

Kan ik ook meedoen?
Iedereen die het leuk vindt om iets actiefs met de hond te doen en zelf ook aan de conditie te werken kan meedoen. Het is absoluut niet nodig dat je goed bent in hardlopen of een uitstekende conditie hebt. Je kan je eigen tempo kiezen en niemand loopt je te pushen om harder te lopen.
Meedoen is belangrijker dan winnen.

Wat heb ik er voor nodig?
Als je gaat hardlopen is hardloopkleding natuurlijk handig. De meesten lopen echter gewoon in een trainingsbroek, een sportshirtje en op hardloopschoenen.  Als je wat fanatieker wordt kan je altijd nog hardloopkleding aanschaffen. Naast een lijn heb je een harnas voor de hond nodig en een heupgordel. Als je het eerst een paar keer wil proberen is dit ook geen vereiste. Als je het een paar keer geprobeerd hebt kan je altijd advies vragen bij één van de andere lopers voor wat betreft de aanschaf van het goede tuig. Je zal lopen met beginners maar ook met mensen die vaker hardlopen. Deze kunnen je helpen met een goede opbouw, warming up en cooling down.

Wat kost het?
Het mooie van hardlopen is dat je het overal kan doen. We hoeven dus geen veld te huren.
Naast de aanschaf van je kleding en tuig heb je geen kosten. Wel zal je, als je meedoet aan een wedstrijd, inschrijfkosten moeten betalen. Een survival kost ongeveer 20 euro en een normale canicross wedstrijd zo’n 8 euro per keer.

Wat heb ik er aan?
Naast het feit dat het goed is voor je conditie zal je merken dat je hond het geweldig vindt.
Samen met de baas op pad en dan nog eens een heel stuk lopen. Het tempo waar wij in lopen is daarnaast nog eens het ideale tempo voor een hond om op een gezonde wijze aan zijn/haar conditie te werken. Als je hond het spelletje doorheeft is het absoluut een goede bezigheid voor de hond.

 

Hoe weet ik wanneer er gelopen wordt?
Op de Facebook pagina van de Floaters wordt aangekondigd als we weer mee gaan doen aan een wedstrijd. Ook worden daar de ‘trainingstijden’ op doorgegeven. Het is altijd handig om een keertje mee te trainen voor een wedstrijd om de regels even door te nemen en je hond te laten wennen aan het lopen. Naarmate een wedstrijddatum dichterbij komt gaan wij vaker trainen.
De locatie zal vaak in de buurt van Madestein zijn maar bij mooi weer wijken we wel eens uit naar de duinen of het strand. Ook Delftse Hout behoord tot de trainingslocaties. Tijdens de trainingen lopen we voornamelijk op verharde wegen.

Wil je een keertje komen proeven. Meld je aan via Facebook of stuur een mailtje naar st.thefloaters@ziggo.nl.

Geen conditie? Geeft niet, gewoon komen!